Cvikla

Cvikla

Popis

Cvikla je koreňová zelenina s tmavočervenou buľvou guľovitého alebo valcovitého tvaru. Ide o 2 ročnú rastlinu, ktorej v 2.roku vyrastá bohato rozvetvená kvetná stonka.

Pôvod

Jej pôvod je v Stredomorí a v dnešnej dobe sa najviac pestuje vo východnej Európe a USA. Dnes existuje celý rad kultúrnych odrôd, ktoré sa líšia odtieňom aj tvarom.

Iné názvy

červená repa, repa šalátová, beta vulgaris subsp. vulgaris (lat), červená řepa (cz), beetroot (en), rote bete (de)

Nutričné hodnoty

100g cvikly obsahuje: 9.96g sacharidov, 1.68g bielkovín a 2g vlákniny.

Minerály:
Draslík - 305mg
Fosfor - 38mg
Horčík - 23mg
Sodík - 77mg
Vápnik - 16mg
Zinok - 0.35mg
Železo - 0.79mg
    Vitamíny:
Vitamín B1 - 0.031mg
Vitamín B2 - 0.027mg
Vitamín B3 - 0.331mg
Vitamín B5 - 0.145mg
Vitamín B6 - 0.067mg
Vitamín B9 - 80mg
Vitamín C - 3.6mg

Ďalšie účinné látky

Obsahuje tiež karotén, betaín, vzácne minerálne a lipotropné látky.

Význam pre zdravie

Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasť diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Odporúča sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia. Šťava z cvikly je tiež veľmi prospešná pri menštruačných ťažkostiach.

Význam pri chudnutí

Má málo kalórií, urýchľuje metabolizmus, pomáha pri vstrebávaní potravy.

Zaujímavosť

Pokusy na zvieratách ukázali, že cviklová šťava vystavená mliečnemu kvaseniu môže zabrzdiť rast nádoru.

Upozornenie

Viac ako 100 ml surovej cviklovej šťavy môže vyvolať očistnú reakciu, nevoľnosť, závrat či žalúdočné kŕče. Preto je lepšie zo začiatku miešať ju s mrkvovou šťavou a postupne zvyšovať pomer cviklovej šťavy. Dajte si 1 dl šťavy viackrát denne.

Recept

Sirup z cvikly

Potrebujeme:
1 1/2 kg surová cvikla, 4 l voda, 3 kg cukor, 5 dkg kyselina citrónová, 1 dl rum Postup: cviklu pokrájať, pridať vodu a variť 4 hodiny. Scediť, pridať cukor, variť pol hodinu. Po uvarení pridať kyselinu citrónovú a rum. Teplý sirup vliať do fliaš.